Esittelyssä Husqvarna Club Finlandin jäsen: VEIJO AUTJOKI

 

Veijo Autjoen motoristin ura alkoi 9-vuotiaana kun hän sai Tunturi Sport mopedin vuosimallia 1963. Järvenpäässä heidän kylällään oli tuolloin vain kaksi autoa, joten muu liikenne ei häirinnyt nuorta hurjapäätä vaan hän saattoi hioa ajotaitoaan rauhassa peltojen ja metsien lisäksi myös maantiellä.

                      1969 - kun Veijo oli 14-vuotias - osti isä hänelle Husqvarna Silverpilenin. Pyörä oli entinen Päijänne-ajon kisalaite, joten loistavan merkkivalinnan lisäksi Veijon ensimmäinen moottoripyörä omasi myös mielenkiintoisen historian. Vaikka laite oli jo parhaat päivänsä nähnytkin niin siinä oli mahtavat 11 hevosvoimaa ja korkeapuristekansi. Ehkä kone oli liikaakin viritetty, sillä edellinen omistaja luopui siitä loukkaantumisen takia! Veijon mielestä näin ei kuitenkaan ollut. Hän ajoi Silverpilenillä Tuusulan Moottorikerhon Rampakan motocross-radalla, joka oli vain kolmen kilometrin päässä kotoa. Radalla oli suuri mäki, johon pyörän voimat eivät riittäneet vaan ainut keino oli laittaa ykköstä pesään ja rinnalla juosten tulla mäki ylös. Olisiko tässä kuuma vinkki nykycrossareillekin kunnon kohottamiseen?

                      15-vuotiaana alkoi työelämä kun Veijo toimi helsinkiläisessä M-Tuonti nimisessä moottoripyöräliikkeessä lähettinä. Siellä heräsi kiinnostus kovempaan rautaan ja jokaisella ruokatunnilla askeleet veivät myymälän puolelle, jossa Häntä saattoi ihailla: Husqvarna 250 Cross. Siinä Hän oli, kromiposket kutsuvasti kimaltaen. Nuoren miehen suuri unelma. Saisinpa tuollaisen kaunottaren omakseni! Mutta todellisuus ei valitettavasti aina mene unelmien mukaisesti ja niin kävi myös tässä tarinassa: pyörän hinta oli liian suuri eikä äiti antanut lupaa hankinnalle. Karvas pettymys oli vain hyväksyttävä ja auttoihan tässä HVA Silverpilen, jolla saattoi sentään päästellä pitkin teitä ja metsiä. 18-vuotiaana Veijo luopui Silverpilenistäkin ja edessä oli viiden vuoden tauko moottoripyöristä.

                      Seuraava hankinta oli 125 cc Suzuki RM. Hän ajoi sillä motocrossia mutta rekkamieheksi siirtyneellä miehellä ei aika riittänyt aktiivisempaan harrastukseen, joten pyörä jouti pian myyntiin. Katupyörä Veijolla on myös ollut mutta sitä hän pitää liian vaarallisena harrastuksena (autoilijat eivät huomaa) eikä homma muutenkaan kiinnostanut. Mittariin tuli kahden kesän aikana vain 1000 kilometriä! Vanhemmat pyörät sen sijaan ovat aina olleet Autjoen sydäntä lähellä ja aikojen saatossa omistuksessa on ollut useampia laitteita, mm. Ariel ja museorekisterissäkin ollut BSA.

                      1990 motocross alkoi taas kiinnostaa ja hän hankki kaksipuolikkaan Hondan harrastelupyöräksi. Nuorena miehenä saamatta jäänyt Husqvarna kuitenkin kaiversi edelleen takaraivossa ja 1995 hän sai hankituksi Husqvarna 400 vm. -71:n. Siitä kipinä iski päälle täydellä teholla ja nykyisin tallista löytyy myös Husqvarna 250:t vm. -72 ja -66 sekä viimeisin hankinta, hyvässä kunnossa pääkaupunkiseudulta löytynyt harvinainen Husqvarna 360 1967. Veijo Autjoki on osallistunut aktiivisesti classic motocross-sarjaan ja muihinkin ajotapahtumiin. Husqvarnassa häntä miellyttää erityisesti se että osia voi vaihtaa monen pyörän kesken eikä ole sidottu vain yhteen vuosimalliin tai kuutiotilavuuteen.

 

Takaisin

1