Classic Motocross des Nations 2006
Combe Martin, Englanti 2.9.2006

Joukkuekilpailu ajettiin 2.9.2006 Combe Martinin radalla Englannissa. Suomi osallistui 40- ja 50-vuotiaitten luokkiin. Rata oli suomalaisiin hiekkaratoihin tottuneille hieman outo. Täysin luonnonmuotoisella kovapohjaisella nurmiradalla oli huikeat korkeuserot eikä käytännössä lainkaan hyppyreitä.


Suomi lähti puolustamaan edellisen vuoden voittoa luokassa 40+. Kisasta oli lupa odottaa menestystä myös nyt sillä joukkue oli kova: Alpo Viitanen (CZ 380), Sami Backman (BSA 500), Arto Panttila (CZ 250) ja Vesa Kontiainen (HVA 400). Kisapäivää edeltävänä yönä englantilaiset olosuhteet vain vahvistuivat kun edellisen päivän auringonpaiste muuttui sateeksi, jota vahvisti vielä erittäin kova tuuli. Harjoituksissa huomattiin, ettei kisasta tule meikäläisille helppoa. Nurmiradoilla enemmän ajaneet menivät menojaan, varsinkin englantilaiset olivat – no, voi sanoa että kuin kotonaan. Eikä teknisiltäkään murheilta vältytty. Bacmanin BSA:sta murtui lohko ja Panttilan CZ:n kannesta menivät tulpan kierteet. Ne saatiin kisaan mennessä korjattua ja Backman pääsi viivalle kun 50+ joukkueessa ajanut Leo Lindberg luovutti oman BSA:nsa Samille.


Ensimmäisessä erässä suomalaisia ei näkynyt kärkikahinoissa, kuten aikaisempina vuosina on totuttu. Viitanen ajoi alkukierroksilla parhaimmillaan joukon puolivälissä ja pystyi nostamaan sijoitustaan muutaman pykälän kunnes CZ:sta hävisi kipinä ja homma oli hänen osaltaan siinä. Backman sammutti BSA:n tiukkaan mutkaan eikä saanut sitä enää käyntiin. Panttila jäi lähdössä viimeisten joukkoon mutta taisteli hienolla ajolla ohi reilusta paristakymmenestä kanssakilpailijasta, vaikka kaksipuolikkaalla kärsikin selvästi tehonpuutteesta. Sijoitus maalissa 15. Ruotsin edustaja kiipesi lähtöruuhkassa Vesa Kontiaisen niskaan ja mies joutui lähtemään niin ikään takaa-ajoon joukon hänniltä. Maalissa 22. Koska lopputuloksiin lasketaan kuusi sijoitusta kahdeksasta mahdollisesta, niin ainoaksi mahdollisuudeksi jäi että toisessa erässä kaikkien oli saatava tulos. Erän voitti isäntämaan Adrian Cox. Ehkä hämmästyttävimmin suorituksen teki Keith Best, joka kiidätti Bultaco 250 -71:n neljänneksi. Ja uusi muuten temppunsa toisessa erässä, joten sattumasta ei ollut kyse.


Toisessa erässä suomalaiset oppivat radan metkut jo paremmin ja tekniikkakin pelasi. Viitanen oli 8. perässään Panttila. Kontiainen oli 15. ja Backman ajoi vieraalla pyörällä varman päälle sijalle 27. Erän voitti ensimmäisessä erässä hopealle jäänyt tanskalainen Jan Willem Nielsen BSA 500 -68:lla. Cox oli nyt toinen ja Kevin Reed, Triumph 650 -65, kolmas.
40+ luokan voitti Englanti (20 virhepistettä), toinen Tanska (56 p), kolmas Ruotsi (68 p), neljäs Skotlanti (73 p) ja viides Suomi (96 p). Mukana oli kymmenen joukkuetta.


50+ luokassa kisaan jouduttiin siis lähtemään vain kolmella ajajalla kun Lindberg antoi pyöränsä Backmanin käyttöön. Timo Järvinen (CZ 250 -66) oli nopein suomalainen. Ensimmäisessä erässä hän oli ruutulipulla 22. ja toisessa 20. Leo Uro (CZ 360 -69) ajoi sijoitukset 29 ja 25 sekä Jukka Monto (Husqvarna 250 -66) 33 ja 29. Heikki Mikkolan vanha tallikaveri Andrew ”Andy” Roberton voitti molemmat erät Cotton 360 -68:lla. Englanti oli tässä luokassa murskaavan ylivoimainen, sillä mukaan laskettavissa kuudessa tuloksessa heidän huonoin sijoituksensa oli viides! Hopealle ajoi Sveitsi ja pronssille Hollanti. Suomen sijoitus oli kahdeksas. Myös tässä luokassa oli mukana kymmenen maata.


Sunnuntaina vuorossa olivat henkilökohtaiset kilpailut. Suomea edustivat Viitanen, Panttila, Uro sekä Juha Monto. Vuonna 2007 kilpailu ajetaan syyskuun puolivälissä Ruotsin Vimmerbyssä.

Kuvia löytyy Classic Motocross Cup sivuston "kuvia kisoista" -osiosta.

 

TULOKSET

40+

50+

60+

1