Esittelyssä Husqvarna Club Finlandin jäsen: JARI SALSTOLA

                      45-vuotias kuusankoskelainen Jari Salstola on tuttu kasvo Classic Motocross varikoilta. Itse hän ei ole koskaan ajanut motocrossia mutta asui lapsena Nauhan motocross-radan vieressä ja kävi aina siellä seuraamassa ajoja. Husqvarnat olivat tuolloin hänen suosikkipyöriään, varsinkin vuosimallit 1966 – 74. Ajajista ihanteita olivat Osmo Partti, Mikko Niilola (joka ajoi 125cc MM-sarjaakin) sekä Käpä Nuutinen. Jo silloin hän päätti että jos hänellä joskus vain on rahaa niin hän hankkii Husqvarnan!

                      Mopoillahan se alkoi Jarinkin ura. Siirtyminen suurempiin koneisiin tuli eteen  kun tuttu metsuri löysi metsästä suuren pahkan. Jari liotti pahkaa lipeävedessä puolitoista vuotta ja lopuksi puhdisti sen. 13-vuotias miehen alku sai työstään palkaksi 150cc CZ:n vuosimallia 1949. Pyörä oli seissyt käyttämättömänä vuodesta 1952, ja se oli oikeastaan uutta vastaava. Nuoren miehen tavoitteena oli kuitenkin urheilullinen meno, ja niinpä hän siirsi moottorin Jawan crossirunkoon ja isä vei CZ:n kaatopaikalle. Tätä tapausta Jari on myöhemmin syvästi katunut! No, Jawan runko painoi todella paljon ja niinpä siinä vain kävi että muut menivät mopoilla ohi vaikka Jarilla oli ajovarusteet ja kaikki.

                      Ajokortin saatuaan miestä alkoivat kiinnostaa Harley-Davidsonit ja amerikkalaiset autot. Hänellä on ollut mm. Dodge Dart 1973, jolla ajoa kertyi 80.000 km. Vuonna 1979 hän hankki Dodge Polara 1969:n. Siihen aikaan hän seurasi innokkaasti kiihdytyskisoja. 1988 hän osti Ruotsista HD:n pahvilaatikoissa. Osista syntyi chopperi, jolla Jari teki matkoja Eurooppaan useana kesänä käyden mm. Italiassa ja Unkarissa. Tämän pyörän hän myi vuonna 2000 ja hankki HD FXR Customin. Pienet (2 ja 3 v) tytöt huolehtivat nyt siitä että vapaa-aikaa ei jää liikaa, ja niin ulkomaan matkailu on saanut jäädä.

                      1991 Jari teki sitten lapsuuden haavestaan totta ja hankki Husqvarnan! Pyörä oli WR 250 –84 ja hän ajoi sillä jäärataa harrastusmielessä. Jari vastasi Kuusankosken jääradasta, joten lajiin sopiva pyörä oli luonnollinen valinta. Kaksipuolikas ei kuitenkaan kulkenut tarpeeksi, joten piti päättää että hankitaanko lisää tehoa vai laihdutetaanko miestä. Ratkaisu oli selkeä: 1996 Jari hankki Husqvarna 430 –82:n. Se paljastui kuitenkin liian tehokkaaksi, ja niinpä pyörä vaihtui taas, nyt Husqvarna 250 –95:ksi. Tämä oli jäälle sopiva, ja lisäarvona vielä harvinainenkin, sillä mallia on tuotu maahan vain viisi kappaletta. Jarin 12- ja 14-vuotiaat veljenpojat ajavat myös jäällä, ja vanhempi lisäksi Supermotoa mutta ikänsä vuoksi eivät toki vielä kilpaa. Eli lajin jatkuvuus suvussa näyttää olevan taattu. Huomautettakoon vielä että tuolla äsken mainitulla 430:llä ajaa nyt Torsti Kettula Classic Motocrossin D-luokassa.

                      Jari Salstola on vuonna –88 perustetun Crash Hill MC –kerhon puuhamiehiä. Kerho keskittyy Harley Davidsoneihin ja Triumpheihin, ja toiminta tapahtuu yhteisessä kerhotilassa, josta löytyy myös sauna. Rakennus on vanha E-liikkeen kauppa. 1989 uusi kerho järjesti suuren kesätapahtuman, kokoontumisajon, jossa oli mukana yli sata HD:tä. Toinen suuri tapahtuma oli 1998 järjestetty kerhon 10-vuotisjuhla.

                      Classic Motocrossin kautta Jarin innostus Husqvarnoihin on saanut taas uuden kipinän. Toinen Crash Hill MC:n puuhamies, Jussi Manninen, houkutteli hänet mukaan. Jari ei voi reuman vuoksi itse ajaa mutta toimii ”tiimipäällikkönä”: Kettulan HVA 430:n lisäksi myös Antti Isomäki ajaa Jarin pyörällä. Tämä Husqvarna 430 –82 oli purettuna pahvilaatikkoihin kun Jari sen osti, ja sellaisena se sai olla vuoteen 1999 saakka, jolloin Pekka Isomäki kasasi pyörän, ja poika-Antti hoitaa siis ajamisen. Mainittakoon vielä että moottorin alakerta ei ole koskaan ollut auki.  Nuoruuden unelma, omistaa Husqvarna, on siis Jarin kohdalla toteutunut hyvin!

Jäsenesittely julkaistu tiedotteessa 4/2001

Takaisin

1